DNS


Dynamisk Neuromuskulär Stabilisering (DNS)Rehabiliteringsmetoden DNS utvecklades på Prague School of Rehabilitation i Tjeckien. Arbetet av välkända professorer som Lewit, Janda, Vojta och Vele vidareutvecklades, integrerades och effektiviserades av Prof. Pavel Kolar.


Tekniken utgår ifrån att människor lär sig grunden och stabiliseringen till alla rörelser under de första 1,5 år av livet. Detta kallas för utvecklingskinesiologi och lär oss hur naturliga rörelser ska se ut.


I kort kan man säga att ens centrala nervsystem ser till att det alltid, helt automatiskt, finns ett bra samarbete mellan alla muskler som skapar stabilitet och så kallad ledcentrering i precis hela kroppen.

Med DNS metoden återskapar man det medfödda sättet att stabilisera kroppen genom att använda rörelser vi alla en gång redan har kunnat. Stabilitet är ju det som är essentiellt i alla rörelser. 


Som effekt av fysiska, emotionella eller kemiska spänningar på kroppen förlorar vi ibland vårt naturliga sätt att stabilisera oss. Om detta sker så faller vi tillbaka i mindre effektiva, icke-optimala stabiliseringsstrategier. Fel muskler börjar användas för att stabilisera oss, det ökar belastning på våra muskler och leder. Detta ökar även skaderisken, så som även stelhet och smärta.


Genom att träna sin kropp med DNS kan man återframkalla det naturliga, medfödda sättet att stabilisera och röra sig. Funktionen i kroppen normaliseras, smärta och stelhet minskas. Oftast märker man dessutom att kroppen blir starkare och mer uthållig, utan att öka sin muskelmassa.Ruud Alsemgeest, BSc MSc DC DNS-instr

LEG. KIROPRAKTOR / REHABSPECIALIST


Kiropraktor med många års erfarenhet. Specialiserad inom idrottsskador och rehabilitering. Kvalificerad tränare och behandlare inom Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS), samt internationell DNS instruktör (Prague School of Rehab, Tjeckien). Flitigt anlitad föreläsare inom rehabilitering. Erfaren terapeut för elitatleter inom friidrott, fotboll, tennis, simning, Crossfit, m.m.

PHYX AB (org.nr.559142-5789)

Ruud Alsemgeest

Tyskbagargatan 4

11443 STOCKHOLM


Mobil: 072-8754234


ruud@phyx.se

© 2018 PHYX AB. All Rights Reserved.